5 Aralık 2013 Perşembe

Fotoğraf 3: Yıldız izleri

DSLR fotoğraf makinalarının daha gelişmiş sensörler kullanması ve ISO performanslarının üst düzey sonuçlar vermeye başlaması ile amatör yıldız fotoğrafçılığına olan ilgi artmıştır.  Yıldızların sabit olarak fotoğraflanması ya da uzun süreli çekimler ile yıldız izlerinin kaydedilmesi, amatör yıldız fotoğrafçılığının iki temel ilgi alanıdır. Özellikle yıldız izi fotoğrafları, çekim zorluğu ve süresi açısından fazlaca emek gerektirse de, başarılı sonuçlarda yıldız fotoğrafçılığını bir tutkuya çevirmektedir. Bu tür kareleri çekebilmek için ihtiyaç duyulacak ekipman ve koşullar şu şekildedir:



·  Bulb modu olan bir DSLR fotoğraf makinası, sağlam bir tripod ve basit bir uzaktan kumanda.
·  Şehirlerdeki ışık kirliliğinden kurtulmak: Küçük şehirlerden 10-20 km uzaklaşmak yeterli iken, Ankara gibi büyük şehirlerden 75-100 km uzaklaşmak gerekir.
· Ay’ın fotoğrafa olumsuz etkisini gidermek: Özellikle yeni ay veya ilk ve son dördün dönemlerinde bu çekimleri yapmak ve Ay’ın doğuş ve batış saatlerine göre çekime çıkmak önem arz eder.
·  Cesaret ve kararlılık: Kırsal kesimde veya dağlık arazide yapılacak çekimlerdeki zifiri karanlık, kim zaman cesaret kırıcı olabilmektedir. Gece 23:00- 03:00 aralığı ideal çekim zamanı olduğu için, bu çekimlerin diğer fotoğrafçılarla birlikte yapılması tavsiye olunur. 




Yıldız izlerini fotoğraflayabilmek için gerekli olan teknik bilgiler ise şu şekildedir:

· Diyafram: Olabildiğince fazla ışığa ihtiyaç duyulduğu için, lensin en açık diyafram (F) değerini seçmek gerekir. F2.8-4 aralığı idealdir.
·  Enstantane: 30 dakikalık bir çekim süresi yıldızların 7,5 derecelik bir hareketinin fotoğraflamasını sağlar. Eğer daha uzun bir yıldız izi çekmek istenirse, ışık durumuna göre daha uzun pozlamak ya da birkaç adet çekimi birleştirmek gerekir.
·   ISO: 400-800 aralığında bir ISO değeri yeterli olacaktır.
Odaklama: Zifiri karanlıkta otomatik odaklama (AF) çalışmayacağı için, manuel odaklama (MF) kullanılarak odaklama yapmak şarttır.
· Kadraj: Kuzey yarımkürede sabit olarak gözlenen Kutup Yıldızı kadraja alınırsa, dairesel bir yıldız izi elde edileceği gibi, farklı kompozisyonlar ile daha doğrusal yıldız izleri elde etmek mümkündür.

İyi çekimler dileğiyle...


Not: Yazının tamamını aşağıdaki linkte yayımlanan bültenin 8-9 uncu sayfalarında bulabilirsiniz: 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder